Clean Desk policy

Ruim je bureau op-dag! Wij helpen je met een ©Lean bureau!

©Lean Desk Policy: optimale workflow, tevreden klanten

Een bureau in een kantoortuin, een werkbank in een loods, misschien zelfs wel je auto: werkplekken zijn er in allerlei soorten en maten. Al die verschillende soorten werkplekken hebben één ding gemeen: ze bepalen voor een groot deel hoe goed je je werk kunt doen. Een opgeruimde, optimaal ingerichte werkplek draagt bij aan het behalen van jouw organisatiedoelen.

Bij het zo goed mogelijk inrichten van jouw werkplek maken wij gebruik van de ©Lean Desk Policy. Uiteraard speelt de optimalisatiemethode Lean hierbinnen een belangrijke rol. Lean gaat over voortdurende, gezamenlijke verbetering, met één ultiem doel: streven naar perfectie. De principes van Lean kunnen we dan ook prima toepassen op jouw werkplek.

Klantwaarde

Eerst kijken we naar het eerste principe van Lean: het leveren van klantwaarde. Neem jouw klant voor ogen en vraag jezelf af: wat zie ik in mijn werkomgeving dat essentieel is in het leveren van waarde voor deze klant? Zie ik dingen waar ik niet omheen kan? Of ontbreken er juist dingen die ik wel zou moeten hebben? Staan er spullen in mijn werkomgeving die niets toevoegen? Probeer eens een indeling in jouw hoofd te maken.

Optimale flow

Een ander belangrijk principe van Lean is ‘flow’. Dat wil zeggen dat je, zodra je aan het werk gaat voor jouw klant, alles in één vloeiende beweging kunt doen (zonder opstoppingen die voor de klant geen waarde toevoegen). Werk je in een productieomgeving? Kijk dan goed of het product dat je maakt of bewerkt in een logische lijn over jouw werkplek heen beweegt. Heb je altijd alles op het juiste moment bij de hand om te kunnen werken? In een dienstverlenende omgeving heb je waarschijnlijk behoefte aan de juiste informatie op het juiste moment. Bijvoorbeeld om een aanvraag te kunnen behandelen of aan een dossier te kunnen werken. Voegt alles in jouw omgeving waarde toe?

De vijf S’en voor een optimale inrichting

We gaan de werkomgeving concreet inrichten Dat doen we aan de hand van een beproefd Lean-hulpmiddel: de 5S-methode.

  • Scheiden: ga goed na wat je wel en niet kunt gebruiken. En verwijder wat je niet nodig hebt.
  • Schikken: vind de juiste plek voor jouw spullen.
  • Schoonmaken: houd alles schoon en pleeg onderhoud.
  • Standaardiseren: zorg voor kwaliteit en routine als het gaat om de eerste 3 stappen van 5S.
  • Standhouden: houd jouw routine vol en blijf regelmatig meten en vooral ook verbeteren.

Het resultaat: een goed georganiseerde werkplek die ervoor zorgt dat je optimale klantwaarde kunt leveren. Je bent minder tijd kwijt aan onnodig bewegen en zoeken. Bovendien is de kans op fouten een stuk kleiner geworden. Fouten zorgen vaak voor extra onnodige controles, herwerk en ontevreden klanten. Dit kost je tijd en geld!

©Lean Desk Policy samengevat

  • een schone en overzichtelijke werkplek
  • waarin jouw werkzaamheden in een logische flow bewegen
  • waar je ondersteund wordt in het continu verbeteren van jouw werkzaamheden
  • zodat je iedere dag optimale klantwaarde kunt leveren!

Sanne Uijtdewilligen
sanne@idat5.nl
Geen reactie's

Geef een reactie